BAD YEMEĞİ TARİFİ




Merhabalar bugünkü yemeğimiz yöresel bir yemek olan adına türküler bestelenmiş "bad"yemeği. Bu yemek öyle bir yemek ki hem Tokatlılar hemde Sivaslılar tarafından benimsenmiş olup iki ili birbirine düşürecek kadar lezzetli mi lezzetli bir yemek.
Bad yemeği bir çok kaynakta sivas bölgesine aittir şeklinde geçse de bir çok kaynakta da Tokat bölgesine aittir denmektedir. Hatta tokatlılar o kadar benimsemiştir ki bu yemekle ilgili şöyle bir türküleri bile vardır.

"zileliyiz dediler
bi kazan batı yediler
daha da yok mu dediler
daha da yok mu dediler
anam yar
bacım yar
gel gel güzel zileye gel
gel gel güzel turhal'a gel"
(zile tokat'ın bir ilçesidir.)

Dilerseniz artık adına türküler bestelenen bad yemeğimize geçelim :)



Bad yemeği malzemeleri:


2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı kısırlık bulgur
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
1’er çay kaşığı tuz, pulbiber, kimyon, karabiber, kuru nane ve kuru reyhan, ceviz içi
1 tane domates
2 tane yeşil biber
3 tane marul yaprağı
maydanoz
taze soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 limon

yanında yemek için;
 üzüm yaprağı bir deste

Bad Tarifi Yapılışı:

Öncelikle mercimeği yıkayın ve bir tencerede pişmeye bırakın, mercimek pişerken bir taraftan da sebzeleri s yıkayıp doğrayın.
Bir kaba domates ve biber salçasını alın, üzerine baharatları dökün ve bekletin.
Pişen yeşil mercimeği büyük bir kaba alın, sıcakken üzerine hemen kısırlık bulgurunu ekleyin ve ıslanmaya bırakın.
Mercimeğin suyu ile de salça ve baharatları ıslatın ve iyice ezin.
Salçayı kavurmuyoruz  sadece ıslatıyoruz, sonra sırasıyla sebzeleri sonra salçasını en son olarak da yağını ve cevizini ekleyip karıştırın, sulu olmasına dikkat edin. Katı olmayacak, sonra servis tabaklarına alabilirsiniz. :)
 Üzüm yaprağını badın üzerine bırakıp içine iyice batırarak yeniyor harika bir lezzet tavsiye ederim.