ZERDE
Malzemeler:1 su bardağı pirinç
10-12 su bardağı su (pirincin cinsine göre)
2,5 su bardağı toz şeker
Yapılışi:
- Pirinç yıkamıp ölçülü suyla ateşe konur.
- Biraz pişince bir su bardağı toz şeker ilave edilir.
- Çorba kivamina gelince kalan şeker ilave edilerek 1-2 taşım daha kaynatılır.
- Isteğe göre sicak veya soğuk servis yapılabilir.
- Çok az safran konularak sarı renk elde edilir.
NOT:
Servis sirasinda tarçın ve ceviz serpilebilir
Ayrıca astar denilen şeker konulmadan yapılan sütlaç, kasede-
ki zerdenin üzerine dökülerek renk ve tat farklilığı oluşturulabilir
Ekonomik olması ve kolay yapımindan dolayı düğünlerde ikram edilirmiş.
Bu tatlıyla ilgili olarak "yedim zerde düştüm derde" deyimi kullanılır.