Merhabalar
Pazar sabahına yapabileceğiniz, benim çok sevdiğim bir kek tarifi var bu kez.
Bu tarif de yine kursta yaptıklarımızdan. İki kere denedim evimde, nedeni ise birincisinde un oranını az tuttuğum için daha kekvari bir şekilde oldu ve içindeki soğanın ve patatesin suyunu salması ile pişmesi zor oldu. İkinci denememde ise un oranını çok tuttum, elimi yağlayıp üzerini düzlediğimde elime yapışma olmuyorsa oldu demektir. Biraz kıtır bir tadı olması gerekiyor, elmalı tartta olduğu gibi, gevrek olmalı, zaten çörek dememdeki amacım da bundan geliyor.
Un miktarı aldığı kadar diyoruz, fakat normal kek yaparken olduğu gibi akışkan olmuyor, daha fazla un eklememiz ve düzgün olması için elimizle düzlememiz gerekiyor, bu keki yapmaktaki en büyük püf noktası bu. Fazla akışkan olursa içindeki patatesler ve soğan da suyunu salacak kek pişmeyecektir, bilginize.
Yalnız fırında pişerken çıkardığı kokuyu almanızı isterdim. Gerçekten çok pratik ve çok lezzetli, denemeniz dileğiyle...
Malzemeler;
- 2 orta boy patates
- 2 orta boy kuru soğan
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- aldığı kadar un
- İsteğe göre pul biber
Yapılışı;
- Kuru soğan ince ince doğranır, patatesler minik küpler halinde doğranır
- Yumurtalar çırpılır, içine yoğurt, sıvıyağ ve tuz eklenir. Karıştırılır.
- Un ilavesi yapılmaya başlanır. Un elekten geçirilirken kabartma tozunu da ilave edebilirsiniz. Bir taraftan yoğurup bir taraftan birinin un ilavesi yapması işinizi kolaylaştıracaktır bu aşamada.
- Patates ve kuru soğanı ilave ederiz ve pul biber ekleriz, gerekirse yine un ekleyip, karıştırırız.
- Yağlanmış tepsiye yayıp, elimizi yağlayıp, üzerini düzleriz. (isterseniz çörekotu yada susam da serpebilirsiniz)
- Orta ısıda fırına veririz,kürdan testiyle pişdiğine karar verince fırını kapatıp hemen çıkarmayız, fırında bekletiriz. Afiyet olsun...