AYRAN ÇORBASI



Arzuya göre soğuk ya da sıcak olarak hazırlanabilen ve içinde bulunan haşlanmış bakliyatlar ile ana yemek kadar doyurucu olan  ayran çorbası, lezzettli  olduğu kadar pratik de bir başlangıç seçeneği.

Çorbayı önceden hazırlayıp, buzdolabında kapalı bir kapta uzun süre saklayabilirsiniz.



KAÇ KİŞİLİK

5 kişilik


PİŞİRME SÜRESİ


50 dakika


Malzemeler

  • 1/2 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı buğday
  • 6 su bardağı su
  • 500 gram süzme yoğurt
  • 1/4 demet dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Servisi için:
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı acı kırmızı pul biber


Püf Noktası

 Kaplara aldığınız nohut ve buğdayı, bir gece önceden bol suda bekletin. Suyunu süzdükten sonra ayrı ayrı tencerelerde duru suda haşlayıp, çorba yapımında kullanın. Çorbayı sıcak bir şekilde servis etmek isterseniz yoğurt ile karıştırdıktan sonra kızdırılmış zeytinyağında acı kırmızı pul biberi ve  naneyi yaktıktaan sonra üzerine gezdirin ve servis edin.

Pişirme Önerisi

 Çorbanızı pişirirken yoğurt ekleme aşamasında çırpma teli kullanın.

Nasıl Yapılır?

Çorbanın yapımında kullanacağınız aşurelik buğday ve nohudu, bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda suya koyun.

 Şişen buğdayı derin bir tencereye alın. Üzerine 6 su bardağı kadar içme suyu ekledikten sonra orta ateşte haşlayın. Buğdayın haşlama suyunu da çorba yapımında kullanacağız, unutmayın.

Nohudu davayrı bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su koyarak orta ateşte haşlayın.

Çorbaya kıvam ve lezzetini verecek olan süzme yoğurdu ve tuzu ilave ederek küçük bir kapta pürüzsüz bir hal alana kadar çırpın.

Haşlanan nohutları, suyunu süzdükten sonra buğday tenceresine alın ve hafif bir şekilde karıştırın.

Buğdayların pişip, pişmediğini kontrol ettikten sonra çorba tenceresini ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin.

Soğuyan, haşlanmış nohutlu ve buğdaylı çorba karışımını, çırpılmış süzme yoğurt ve nane ekleyerek karıştırın.

Arzuya göre servisinde kullanmak üzere; dereotunu incecik kıyın. Zeytinyağı, acı kırmızı pul biber ve doğranmış dereotu ile karıştırdığınız çorba karışımını servis kaselerine alın. Soğuk olarak servis edin.

Çorbayı sıcak olarak ikram etmek isterseniz; ılık halde olan çorba karışımına süzme yoğurdu azar azar ekledikten sonra 2-3 dakika daha pişirin. Baharatları zeytinyağında kızdırıp, çorbaya ekledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi


Çorbanın servisinde ince ince doğranmış yöresel otlara yer verebilirsiniz.