Pastaların vazgeçilmezi, o yumuşacık dokusuna hayran olduğumuz pandispanya kekini, artık sizde evinizde de kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Tarimizdeki püf noktalarına uyun yeter. İşte sizler için hazırladığımız, sünger kek kıvamında, yumuşacık pandispanya tarifi;
Malzemeler
4 adet yumurta,Bir fiske tuz,
4 yemek kaşığı ılık su
1 paket kabartma tozu (10 gram),
1 su bardağı toz şeker,
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı,
1 portakal veya limon kabuğu rendesi,
1 paket vanilya (5 gram),
1 su bardağı + 1 tepeleme yemek kaşığı un.
Püf Noktası!!
Pandispanya kekimizin harcı için kullanacağınız ılık su haricindeki tüm malzemelerin, özellikle de yumurtaların, oda sıcaklığında olmasına mutlaka özen gösterin. Fırınınızı 165 derecede önceden ısıtmayı unutmayın. Fırının alt rafına, kekin nemini koruması için bir kap içerisinde su koyun. İlk 25 dakika fırının kapağını hiç açmayın, aksi halde kekimiz kabarmayabilir.
Pişirme Önerisi
Pastaların vazgeçilmezi pandispanya kekiniz, pişirdikten sonra bir gece buzdolabında dinlendirmelisiniz. Fakat vaktiniz yoksa eğer buzdolabında 2 saat dinlendirmeniz de yeterli olacaktır. Kek harcına kakao da ekleyebilir, fırın yerine tencerede de pişirebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Pandispanya tarifi için; yumurtaların akları ile sarılarını birbirinden ayırın ve ayrı ayrı çırpma kaplarına koyun.
Yumurta aklarının üzerine 1 fiske tuz ekleyip, mikser yardımı ile köpürüp, koyu bir kıvam alıncaya kadar çırpın ve bir kenarda bekletin.
Yumurta sarılarının üzerine toz şekeri ekleyip mikser yardımı ile şekerler eriyinceye kadar iyice çırpın.
Üzerine, portakal veya limon kabuğu rendesi, su ve ayçiçek yağını ekleyip çırpmaya devam edin.
Hazırladığınız karışımın içerisine, elenmiş unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip, bir spatula yardımı ile güzelce karıştırın.
Son olarak, üzerine çırptığınız yumurta aklarını ekleyin ve spatula yardımı ile köpüğünü söndürmeden yavaşça karıştırın.
Kelepçeli kek kalıbının (26 santim) tabanına yağlı kağıt yerleştirip kelepçesini kapatın ve hazırladığınız pandispanya keki harcını, kek kalıbının içerisine dökün.
Pandispanya kekin, nemini koruyup yumuşak kalmasına yardımcı olmak için, bir borcam tepsi içerisine biraz su koyup fırının alt rafına yerleştirin.
Önceden ısıtılmış fırının orta rafında, 165 derecede pişirmeye bırakın. İlk 25 dakika fırının kapağını hiç açmayın.
25 dakika sonunda, kürdan kontrolü yapın. Kek pişmişse, 5 dakika daha pişirin ve fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan, içini çekmesi için 5 dakika bekletin.
5 dakika sonra fırının kapağını aralayın ve ilk sıcağının çıkması için yaklaşık 10 dakika bekletin.
Süre sonunda, pandispanya keki fırından çıkartın ve oda ısısında soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp, 1 gece buzdolabında bekletin.
Ertesi gün pandispanya keki, pasta yapımı için hazır hale gelecektir.