Hayırlı cumalar sevgili dostlar,
Herkesin çok iyi bildiği, tadını da şimdiye kadar beğenmeyene rastlamadığım klasik havuçlu cevizli kek ile devam etmek istiyorum. Bazıları keki, yoğurtlu yapar, hatta yoğurt yada süt yerine su kullanarak yapanına da rastladım. Her katılan malzeme aslında kekin daha farklı bir dokusu olmasını sağlıyor. Ben sütle yapmayı tercih ediyorum, bu şekilde daha yumuşak ve benim damak tadıma daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Havuçlu yada mevyeli keklerde havucu çok kullanırsanız, içine daha fazla suyunu salar, hatta aşırıya kaçarsanız yapış yapış bir kekiniz olur. Ben bu şekilde seviyorum bizim evin ahalisi de bu şekilde seviyor ki benden arka arkaya iki kez istediler bu keki. Malzemeler;
Malzemelerdeki çay bardağı büyük boy çay bardağıdır (lav olandan)
14 kadar kalıbın büyüklüğüne göre minik kek çıkıyor.
- 2 yumurta
- 3/4 çay bardağı sıvıyağ
- 3/4 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 1 çay bardağı rendelenmiş havuç
- 1/2 çay bardağı iri kırılmış ceviz içi
- 1,5 su bardağına yakın un
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın (isterseniz koymayabilirsiniz)
- Bütün kek yapımlarında olduğu gibi öncelikle yumurta ve şekeri iyice çırparız. Daha sonra süt, sıvıyağ katıp şöyle bir karıştırırız.
- Un ve kabartma tozunu birlikte eleyip, sıvılara ekleriz.
- Vanilin, tarçın ilave ederek karıştırırız. En son havuç ve ceviz içini ekleriz.
- Kağıt konulmuş yada yağlanmış kek kalıplarına üzerine bir parmak eninde boşluk kalacak şekilde pay ederiz.
- Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarana kadar pişiririz. Kürdan testiyle pişip pişmediğine bakıp afiyetle tüketiriz.