Köye gittiğimde babaannem yaptı bu yemeği. İçinde et ve türevleri yok. Zeytinyağıyla da yapılabilir tabi ama biz bu sefer hakiki ayçiçek yağı kullandık. Hakiki ayçiçek yağı bizim marketlerden aldığımızdan daha koyu renkli oluyor, işlemden geçmemiş olduğu için. Tencereye koyduğunuzda mutfağınıza muhteşem bir ayçiçeği kokusu yayılıyor. Annem biraz da bizim için koydu sağolsun, ben de yemeklerimde severek tüketiyorum.
İçine eklediğimiz acı biberler bu yemeğe asıl dokunuşu yapıyor. Bol soğanlı, bol biberli diyebiliriz. Siz isterseniz içine etsu tablet yada etsuyu da ekleyebilirsiniz. Ben sadece sebze çeşniyi tercih ettim, tadını katmerlendirmesi için.
Malzemeler;
- 1 büyük boy bostan patlıcan, yada iki orta boy patlıcan
- 2 orta boy soğan
- 1 kapya biber
- 2-3 tane sivri acı biber
- 1 büyükçe kabukları soyulmuş domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı sebze çeşni
- 2 diş sarımsak
- ayçiçek yağı tuz
Yapılışı;
- Patlıcanı alaca soyup, tuzlu suyun içinde 30 dakika bekletiyoruz.
- Soğanı iri iri doğrayıp, tencereye yağ koyuyoruz ve soğanları atıyoruz.
- Soğanların arkasından irice doğranmış sarımsakları ve salçayı koyup az kavuruyoruz.
- Biberleri ve doğranmış domatesi ekliyoruz. Kavurmaya devam ediyoruz.
- Patlıcanların suyunu süzdürüp sıkıyoruz ve tencereye alıyoruz. Sebze çeşnisi, tuz ve karabiber ekliyoruz.
- Yeterince kavrulunca, üzerine yaklaşacak kadar sıcak su ekliyoruz. Ocağın altını kısıp kapağını kapatıyoruz. Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...