Kum Kurabiyesi




Bakmayın resminin güzel olmadığına. Yiyip de beğenmeyenine rastlamadım.
Adını yoğururken tane tane oluşundan alıyor sanıyorum. Birleşmiyecekmiş zannediyorsunuz. Dolaba girip çıkınca bir de üstüne fırın, bakmışsınız muhteşem bir kurabiye tarifiniz olmuş.
Deneyin siz de beğeneceksiniz eminim.
Tarifi buradan aldım arkadaşlar. Ben sizin yerine yaptım denedim, gerisi size kalmış.

Malzemeler;

  • 250 gram oda sıcaklığında margarin
  • 1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
  • 4 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilin
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • aldığı kadar un (tarifte 200 ml lik su bardağı ölçüsünde 5 su bardağı diyor ben ölçmedim)
Bulamak için;
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilin
  • 1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı;
  1. Margarini ocakta eritiyoruz biraz da sararana kadar ocakta tutuyoruz, sonra soğumaya alıyoruz. Yağı dondurucuya alıyoruz donması için. 
  2. Donan yağın içine un hariç malzemeler eklenir yoğurmaya başlanır. Un ilavesi başlar. Biraz kuru ve dağınık bir hamur elde edilir. (birinci resimdeki gibi) Elde sıkılınca şekil alıyor alması lazım. (Un ölçüsünü tutturmak için ilk 4 subardağını ekleyin sonuncuyu kıvamına bakarak ekleyin margarin yada tereyağın un tutma özelliği farklılık gösteriyor )
  3. Elde edilen hamur ikiye ayrılır streç ile kaplanıp rulo haline getirilir, donması için buzluğa kaldırılır. (20-30 dakika kadar)
  4. Üzerine bulamak için vanilin, toz şeker ve tarçın karıştırılır bir tabakta. 
  5. Buzluktan çıkan kurabiye hamuru bir parmak kalınlığında kesilir. Hazırladığımız tarçınlı karışıma bulanır ve tepsiye dizilir.
  6. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık 10 dakika kadar kenarları hafif kızarıncaya kadar bekletilir. Tepsiden hemen kaldırılmaz iyice soğuyunca alınır yoksa dağılır. Afiyet Olsun...
Not; isterseniz hazırladığınız bu kurabiye hamurunu hemen pişirmeyebilirsiniz. Hamuru hazırlayıp buzluğa kaldırdığınızda istediğiniz zaman çıkartıp pişirebilirsiniz.