ELMALI TART

Tart sever biri olarak niye bunca zamandır bir tart tarifi vermedim bilmiyorum. Buram buram elma ve tarçın kokusunu o kadar çok severim ki.O fırında pişerken yemekten çok kokusunu duymaktan zevk alırım. Mis gibi bi karışım olan elma,şeker,ceviz ve tarçın kokusu bence muhteşem.E bide kıtır bi hamurlada birleşince offff. Çay ile yada kahveyle nefis olur.Tart,turta,pay ne olursa olsun hepsine bayılırım.Tam kuralına uygun yaptığımı düşünmesem de çoğu zaman,kendimce değişiklikler yaparım.Ve sonuç olarak kendine özgü bir lezzet elde ederim.
Bazen meşakkatli tart denemeleriyle yorabilirim kendimi tart yaparken. Bazense bu pratik tarifi dener yahu niye kendimi diğer tariflerle yordum diye hayıflanırım.
Bu tarifi deneyin derim beğeneceğinizi düşünüyorum. Ama dikkat edin boş bulunupta ekşi elma seçiminde bulunmayın benim gibi. Ben tekrar manava gidip başka elma almaya üşendiğim için hafif mayhoş bir tart yaptım çok güzelde oldu fakat kesinlikle ekşi olmasını pek tercih etmem. Ama konu ekşi elmalı tart yapmaksa tercihim kesinlikle o yanlışlıkla aldığım elmalar olacak.Buna eminim.
Yeni yaptığım tartın fotoğrafını çekemesemde arşivde yayınlanmayı bekleyen fotoğraf işime yaradı.Tarif aynı tarif.Sadece bu yaptığım tartta etrafına saç örgüsü yapmadım yani herhangi bi süsleme yok bide üzerinde hamurundan rendeledim bu kadar.Tarifimize gelirsek.

       



Elmalı Tart
(Türk mutfağı kitabından alınmıştır)

Tart Hamur için 
Malzemeler

1 su bardağı pudra şekeri
200 gr tereyağ yada başka bir katı yap (teremyağ güzel oluyor)
3,5-4 su bardağı un
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz

İç harcı için,
4-5 adet elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı kadar ceviz dahada az olabilir

Yapılışı

Elmaların kabuklarını soyun ve renleyin.Tavaya elmaları tarçını şekeri ekleyip kısık ateşte pişirin.Ardından cevizleride ekleyin.İç harcınız bi kenarda ılınsın.

Ununuzu yoğurma kabınıza alın ortasına yağınızı yumurtayı şekeri ekleyin.Hamurunu yoğurun.Ele yapışmayacak bir hamur olacak.Sonra hamurunuzun üçte birini ayırın streçfilme sarıp buzlupa atın.Tart hamurunu üzerini kapatıp buzluğa koyun.Donmasını sağlayın.Vaktiniz varsa bikaç saat dinledirin.Bu kadar sürem yok diyorsanız biraz bekleyip merdanenizle hamuru azıcık un yardımıyla ince olarak açın.Yağlamış olduğunuz Tart kabınınıza ya da borcama hamuru yayın.Kenarlarını yükseltin.Düzgün koyamadım diye endişelenmeyin elinizle bastırarak düzeltin.Çatalla delikler açın.bu kabarmaması için yapılıyor.Ama benim gibi çok ince açmazsanız delik falanda delmezseniz benimki gibi biraz kalın olabilir.Tartın incesi makbul olsada hiç sorun değil ben herşekilde yerim:)hamurunuzu güzelce yaydıktan sonra elmalı harcıda üzerine yayın.En son olarakta donması için dolaba koyduğunuz o bi parça hamuruda rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
Isıtılmış fırında 180 derece üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Soğuduktan sonra pudra şekeri serpiştirin.

Püf noktalara değinecek olursak tartınız kıtır kıtır olmasını istiyorsanız malzemelrin hepsinin soğuk olması önemli.Hatta buzdolabında bekletebilirsiniz.Özellikle tereyağın içinde biraz pütür pütür kalöası önemli ki bu kıtırlığı sağlayan en önemli faktörlerden.Yoğurma aşaması biraz zorlu ama mutfak robotu yada mikserle halledilebiliyor.Tart hamurunu yoğurduktan sonra buzdolabında bekletmeniz ve açarkende yoğururkende çok hızlı olunması çok önemli bi püf noktası.Her ne kadar benim tartımın kenarları kıtır içi çok fazla kıtır olmasada dikkatli olduğum zamanlarda tümü kıtı kıtır oluyor ve ağızda dağılıyor.

Hepinize afiyet olsun.