MEYAN ȘERBETİ TARİFİ


                                   MEYAN ŞERBETİ

Malzemeler:
300-500 gr meyan kökü
8-10 su bardaği su

Yapılışi:
 Meyan kökleri ayıklanıp (toprak ve artik lardan) İyice yıkanir.
Kökler ezilinceye kadar dövülür
Bir su bardağı su ilave edilerek süzülür.
Derin bir kaba konularak üzerine 8-10 bardak su katılır.
3-4 saat kadar bekletilir.
Bekleme sirasında kökler kabın bir kenarına birakılarak aynı su üzerlerine birkaç kez dökülür, tadının ve renginin daha iyi olması sağlanır.
Renk, tat ve kokusu suya geçince soğuk servis yapılır.
Köpüklü olması için çok az karbonat ilave edilebilir.

NOT:
Meyan şerbeti yaz boyunca ve ramazan ayinda Diyarbakır'da
sevilerek tüketilen bir içecektir.
Meyan şerbetinin mide ve böbrek hastalıklarında faydalı olduğu söylenmektedir.